Ce spun parintii despre JuKa-Triburi

Nimeni nu poate spune mai bine cum sunt programele JuKaVa decât chiar beneficiarii lor. Adică părinții, ca și tine, care le-au încercat și au descoperit totodată nu numai experiențele prin care au trecut copiii lor, ci și concluziile la care ei înșiși au ajuns datorită interacțiunii cu noi în întâlnirile de feedback de după. Iată în ce măsură programele noastre au fost semnificative pentru ei:

Geanina Ceapă, mama Ioanei
Recomand taberele JuKaVa pentru pasiunea pe care trainerii o pun în lucrul cu copiii, pentru creativitatea activităților pe care le desfășoară pe parcursul zilelor și pentru felul în care știu să se poarte cu copiii în diverse situații.

spațiu
✣ ✣ ✣

Ruxandra Caraivan, mama Sofiei
Taberele Jukava sunt o revelație pentru mine, așa cum le-am perceput prin ochii copilului meu. Sofia a mers pentru al doilea an consecutiv în tabără și, la fel ca anul trecut, s-a întors extraordinar de încântată. Jocurile pregătite de trainerii Jukava sunt concepute în așa fel încat să îi țina pe copii activi în orice moment, chiar și atunci când se relaxează la “ora șoptită”.

Din punctul meu de vedere, valoarea adăugată a taberelor Jukava vine din activitățile care se îngrijesc și de partea emotională. Copiii învață să comunice mai bine intre ei, să intre în contact cu propriile emoții, să le numească și să se împrietenească cu ele. Astfel, devin mai conștienți, mai autonomi, mai independenți.

Desigur, logistica, mancarea, cazarea sunt alese cu grijă și cu mult profesionalism, în așa fel încât să nu fie nevoie ca noi, părinții, să ne facem probleme din aceste motive.

În concluzie, recomand aceste tabere chiar și celor mai timizi dintre copii și vă garantez că se vor simți minunat.

✣ ✣ ✣

Cosmin, tatăl lui Tudor
O tabără altfel, în care activitățile de dezvoltare personală sunt pregătite cu grijă, iar beneficiul nu va întârzia să apară încă din prima zi în care copilul se intoarce acasa. Externalizarea fricilor, atât de comune la această vârstă (5-10 ani), exprimarea emoțiilor și explorarea sentimentelor, totul într-o atmosferă caldă și plină de siguranță, în care fiecare participant isi aduce aportul, vor crea din copiii de azi adolescenți echilibrați și, cu puțin noroc, adulții responsabili de mâine.

✣ ✣ ✣

Ruxandra Dragnea, mama Anei Maria
Sunt mama unei fetițe de 11 ani și 2 luni, care anul acesta a mers a doua oară în tabăra Jukava. În vara trecută, a anului 2016, cu frământări ce însemnau teamă, griji felurite, emoții noi, m-am gândit dacă nu cumva Ana mea ar trebui să pornească în tabără. Nu plecase niciodată singură, nicăieri. Am început a căuta pe Internet ce înseamnă taberele pentru copii în ziua de azi. Dintre prietenii Anei, nici unul nu mai fusese în tabără.

Am găsit Jukava pe Internet. M-au atras desenele, m-au amuzat teribil și m-am gândit că cine a făcut așa ceva sigur are ceva deosebit de spus. Am citit toată prezentarea lor și m-am întrebat: oare chiar fac tot ce scriu acolo? Prea era frumos. Și m-am decis sa le scriu cum mi-aș trimite fetița în tabără dar mi-e frică pentru că… 

Așa am început a coresponda cu Paul. Care mi-a scris mult despre importanța unei tabere în viața unui copil, cum îl poate modela, transforma, ajuta, cum contribuie la construcția sa. Mi-am făcut curaj, am pus în aplicare instrucțiunile primite și Ana a plecat în prima ei tabără, anul trecut, zece zile.

Anul acesta abia aștepta să plece din nou. Iar acum deja se gândește pentru anul viitor.

Ana s-a întors din taberele Jukava cu o mulțime de trăiri noi, jocuri nemaiîntâlnite, locuri văzute, prima petrecere în pijamale, primul foc de tabără, prima căutare a stelelor căzătoare, prima prezentare a monștrilor din adâncurile minții, prima oră șoptită, prima dezbatere despre poluare și alte probleme reale ale omenirii, prima prezentare a unui proiect de salvare a albinelor, prima… și câte au fost!!! Așa ceva nu se poate găsi în nici un concediu cu părinții sau în curtea bunicilor. 

Ana s-a întors mulțumită, liniștită, fericită, veselă. Și-a pus cu grijă amintirile într-o cutie, peste cele de anul trecut. Eu am simțit-o îmbogățită. Mai sigură pe ea. Mai atentă. Am simțit că i-a fost de folos, că i-a priit. Că i-a fost bine. 

Pregătim o cutie pentru amintirile anului viitor. 

✣ ✣ ✣

Roxana Călin, mama Irinei și a lui Tudor
Mă bucur foarte mult ca v-am descoperit, cumva, pe net, acum câțiva ani. Din ceea ce am citit despre voi, din prezentarea pe care v-o făceați pe site, pe Facebook, sau ce mărturiseau alții despre voi, mi-am dat seama ca sunteți deosebiți, diferiți, că oferiți o educație de calitate, din suflet și cu sinceritate, așa cum îmi doream pentru copiii mei.

Și mai mult, mă bucur că am avut dreptate, că în sfârșit am găsit o tabără în care copiii au o experiență de viață extraordinară, memorabilă, o piatră de hotar în educația lor socio-emoțională. Știu acum că sunteți modele minunate pentru copii și, în același timp, prieteni cu care ei se deschid și învață să fie ei înșiși, în feluri noi. Am încredere că sunteți atenți la ei, descoperindu-le comorile și blocajele și îi ajutați să meargă înainte.

Știu că acordați mare atenție fiecărui aspect al taberei – cazare, masă, activități zilnice, jocuri, ritmul zilei, nevoile lor emoționale și că tot ce ar putea să apară neprevăzut va fi gestionat constructiv.

Iar temele taberelor voastre sunt seducătoare, irezistibile și atât de necesare. Mai pe scurt, faceti foarte bine ceea ce faceți :-). Noi și copiii vă iubim, împreuna și separat, pentru binele pe care ni-l faceți :-).

✣ ✣ ✣

Nicoleta Urdea, mama lui Remus
Tabăra JuKaVa nu numai ca a fost prima pentru Remus, dar a fost și prima ieșire pe termen lung în care a trebuit să se descopere singur, să învețe că poate găsi un sprijin în cei de lângă el, chiar dacă nu erau părinții lui prin preajmă, trebuia doar să ceară ajutorul, să-și învingă frica de insecte în favoarea unei plimbări pe munte sau a unei seri cu prietenii privind cum cad stelele, să învețe că există vacanță și fără telefon, calculator etc.

JuKa-Tribul a fost pentru Remus prima revelație a unei vacanțe foarte deosebite, cu activități pe care eu ca parinte nu aveam cum să i le pregătesc, cu discuții de oameni mari despre poluare și ce putem face în acest sens, despre temerile fiecăruia și modul în care le putem exterioriza, despre descoperirea de sine și ce ne place sau ce nu ne place la noi înșine, o tabără cu oameni care pun pasiune și interacționează cu copiii de la prima întâlnire și până la sosire.

JuKaVa este tabăra unde am trimis pentru prima dată un copil curios dar temător și am primit înapoi un copil relaxat, fericit și mai curajos din toate punctele de vedere.

Pentru noi JuKaVa se poate descrie în câteva cuvinte astfel: curaj vs. teamă, cuziozitate, comunicare, relaxare, prietenie, natură și, la final, amintiri frumoase cu oameni deosebiți!

O TABĂRĂ CARE MERITĂ DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE!

✣ ✣ ✣

Gabriela Simona Toma, mama Dariei
O plecare de acasă poate fi o piatră de temelie în viața copilului. În programul JuKaVa din vara trecută (prima pentru fetița mea), Daria și-a găsit curajul, care se ascundea în protecția noastră permanentă. A învățat că poate fi așa cum este fără a-i mai fi teamă să spună ce vrea. A învățat să aibă mai multă încredere în ea. Înainte spunea „nu pot“ și cerea imediat ajutor. Acum solicită să încerce pe cont propriu. În al doilea program JuKaVa, de toamnă, a cerut singură să meargă și a fost atât de entuziasmată, încât atunci când s-a întors a zis că vrea să meargă în toate programele JuKaVa viitoare și că nu ratează niciunul. Urmează al treilea și văd că entuziasmul nu s-a pierdut.

✣ ✣ ✣

mihaela-adina_ionescu-ailincai-alb-negruMihaela Ionescu Ailincăi, mama lui Răzvan, Matei, Horia și a Maisei
În prima seară după întoarcere, înainte de culcare, stăteam cu toții în cerc pe covor și citeam jurnalele din JuKa-Camp. Copiii ne-au bombardat cu emoții, amintiri, impresii. Erau atât de încântați și nerăbdători să povestească încât vorbeau unii peste alții, gesticulau, râdeau, ridicau vocea ca să se facă auziti.

Povestindu-ne despre Curcubeul emoțiilor, am constatat că ei, în sufletelul lor, sunt mai maturi și mai curați decât îi credeam noi. Iar sfera colorată (Oamenii din lumea mea n.r.) ne-a oferit, mie și soțului meu, confirmarea că suntem părinti buni și că reușim să dezvoltăm în ei ceea ce ne dorim.

Va mulțumim pentru fiecare zambet, fiecare amintire și fiecare comportament îmbunătățit în urma taberelor voastre. Suntem foarte impresionați de transformările copiilor noștri, vizibile de fiecare dată. Pentru ei nu prea mai există altă opțiune pentru programul de vară.

✣ ✣ ✣

gabriela-vasilache-alb-negruGabriela Vasilache, mama lui Ștefan
Am fost plăcut surprinsă să văd că ei, atât de micuți, pot vorbi despre emoții. Lui Ștefan i-a plăcut foarte mult în JuKa-Camp – s-a simțit mai bine ca oriunde. Aș recomanda programele JuKaVa pentru copii, părinți, relațiile dintre părinți și copii și cele între copii. Prietenia se simte în toate activitățile și în discuțiile dintre toți cei implicați. Mi-a plăcut mult și cum am fost ținuți la curent în timpul programului despre activitățile desfășurate și pozele trimise, care ne-au mai potolit dorul de cei mici. Vă mulțumim mult de tot pentru tot!

✣ ✣ ✣

monica-tesioMonica Tesio, mama lui Edi și a Elizei
Edi povestea ce a făcut el vara asta cu părinții și nu îmi ieșea mie la numărătoare ultima vacanță. Pentru că el vorbea despre programul JuKaVa, iar voi erați părinții lui… acolo. Vă mulțumesc pentru atenția pe care ați acordat-o tuturor copiilor. Mă bucur că v-am întâlnit!

✣ ✣ ✣

default_avatar_femaleCamelia Mircescu, mama lui Daniel
Primul dialog cu fiul meu, în momentul întoarcerii în București, a început cu: “mami, mă lași și la anul cu JuKaVa, nu-i așa?! Te rog, mami!” Și niște steluțe sclipitoare îi jucau în ochișorii care așteptau cu nerăbdare confirmarea mea. Cred că acest moment este mai mult decât relevant pentru imaginea pe care o avem noi despre programele JuKaVa, despre voi și despre minunile pe care reușiți să le faceți cu copiii noștri.

✣ ✣ ✣

alina-pascale-alb-negruAlina Pascale, mama lui Gruia și a lui Lotus
Copiii au venit plini de povești și energie, cu un dram în plus de siguranță de sine, de mândrie că s-au descurcat minunat și în afara coconului casei. Imagini de istorie românească și mituri ale lumii depănate în program încă ni le pomenesc. Ceea ce speram, și ceva în plus. Este a șaptea plecare mare a lui Gruia și a treia a lui Lotus, deci cuvintele de mai sus au în cârcă ceva experiență :-). Felicitări pentru tot ce faceți!

✣ ✣ ✣