Atelier: Eu cu mine… și cu tine

Prin atelierul “Eu cu mine… și cu tine” ne propunem să-i ajutăm pe copii să-și crească și să-și îmbunătățească relațiile semnificative din viețile lor, devenind ei înșiși mai pricepuți în arta de a relaționa.

La cele 4 module ale atelierului vor învăța să-și gestioneze mai bine emoțiile, să se exprime adecvat, să-i înțeleagă mai bine pe cei din jur și să-și folosească chibzuit abilitățile și calitățile. Practic ABC-ul unor relații de calitate!


 

DE CE ACEST ATELIER

Pentru că relațiile ocupă cel mai important rol în viețile noastre. Ele ne determină sănătatea psihică, bunăstarea materială și chiar sănătatea fizică. O mulțime de studii și cercetări științifice atestă că inclusiv longevitatea e determinată de calitatea relațiilor noastre.

Dar aici este o nuanță foarte importantă. Până la urmă, relații avem cu toții. Dar oare cât de bine ne fac acestea

Într-o foarte mare măsură, depinde de noi ce relații avem și cu cine. Doar că relațiile faine sunt relativ dificil de construit și susținut. Pentru a le face să meargă avem nevoie să învățăm să cerem, să oferim, să primim, să refuzăm și să acceptăm. Iar asta contribuind cu propriile resurse și fiind autentici, fără a-i îndepărta pe cei din jur cu reacțiile noastre.

De aceea, e aproape o artă în sine să avem relații funcționale. În arta aceasta am vrea să-i introducem pe copii.

CUM SE DESFĂȘOARĂ

Atelierul este gândit ca o serie de activități experiențiale, urmate de discuții, în care copiii au ocazia să conștientizeze lucrurile pe care anterior doar le-au experimentat.

Activitățile experiențiale sunt interactive și dinamice: jocuri de tip story-telling și role-play, coordonate de un psihoterapeut specializat în educația și dezvoltarea copiilor.

Acestea au rolul de a-i prinde și captiva pe copii, aducându-le totodată o stare de bine și poftă de implicare.

BENEFICII PENTRU TINE & COPIL

  • copilul învață comportamente adecvate pentru situațiile cotidiene încinse;
  • exersează exprimarea adecvată a propriilor idei și emoții;
  • își găsește mai ușor rolul în grupuri;
  • integrează frica de nou și neprevăzut;
  • își depășește timiditatea și teama de respingere;
  • devine mai înțelegător cu cei din jur;
  • capătă starea interioară de tipul „mă simt bine cu mine însumi și pot să fac față altfel situațiilor”;
  • deprinde abilități pentru a construi și întreține relații de calitate.

 

FACILITATOR

Alina Plăișeanu, psihoterapeut

„Cel mai important pentru dezvoltarea copiilor sunt relațiile lor cu adulții de la care au nevoie de înțelegere și iubire necondiționată.”

Alina e psihoterapeut și din 2008 lucrează cu pitici (inclusiv copii cu autism și ADHD) folosind terapia prin arte combinate (art-terapie, dans-terapie și terapie prin mișcare). Din punctul ei de vedere, creștem atunci când suntem liberi, când experimentăm lucruri și când învățăm să ne simțim confotabil cu noi înșine pe de-antregul.

 


 

 

EDIȚII VIITOARE

 

MODULUL I: Auto-reglare (4, 11, 25 mai 2019 | grupa de vârstă 6-8 ani (ora 12:00 - 13:30) | grupa de vârstă 9-13 ani (Ora 14:30 - 16:00)
Fiecare zi e un univers în sine, plin de momente diferite. Astfel, zi de zi, ajungem să trecem prin zeci de emoții, în fața cărora trebuie să nu ne pierdem cumpătul pentru a putea relaționa în parametri normali cu cei din jur.

Acest modul este pentru copiii care nu reacționează bine atunci când sunt furioși sau când se sperie. Pentru ei creăm situații în care să exerseze moduri sănătoase de a reacționa la situațiile provocatoare din viața de zi cu zi. Fie că e vorba de reacții efervescente sau de unele de apatie.

MODULUL II: Grija în relații
Uneori, cuvintele mai degrabă îngreunează o conectare reală între oameni, decât s-o faciliteze. Când vorbim (adică atunci când are loc codarea și decodarea mesajelor noastre), există de multe ori riscul să fim înțeleși greșit și să stârnim emoții neplăcute. Sau, pur și simplu ceea ce vrem să transmitem nu ajunge cu toată încărcătura noastră emoțională.

În plus, de ce ne-am opri doar la vorbe, când a ne conecta unii cu ceilalți poate implica o multitudine de alte limbaje care ne îmbogățesc relațiile: contact fizic, mișcare, sunet, gesturi, priviri. De exemplu, când vrem să-i arătăm unui prieten căldură și grijă, putem să-i spunem prin vorbe, dar putem și să-l atingem pe umăr și să-l privim în ochi. Reacția fiziologică și emoțională se realizează instantaneu.

La acest modul, copiii se acomodează cu alte limbaje (decât cel verbal) pentru a-și exprima grija și sentimentele față de cei din jur, construind relații mai clade și mai apropiate.

MODULUL III: Stimă de sine

E dificil să colaborezi cu cei din jur atunci când nu prea știi la ce anume ești bun. Mai ales că, de multe ori, în spatele unor comportamente deranjante (așa-zisele defecte) despre care toți îți fac observații, se află niște calități bune.

Un copil care comandă poate avea un bun spirit de inițiativă. Un copil care este dezordonat poate avea un spirit creativ crescut. Un copil reținut poate fi un foarte bun planificator și prevăzător. Un copil agitat poate aduce foarte multă energie.

La acest modul, copiii descoperă care sunt lucrurile pe care le fac deja bine și cum le pot dezvolta, își cunosc mai bine calitățile și abilitățile și învață cum și le pot pune în valoare.

MODULUL IV: Exprimarea asertivă

Copiii nu dau prea multă importanță cuvintelor. Sau nu conștinetizează toată încărcătura cu care vin la pachet. De aceea, uneori, nu le folosesc conform cu sensul lor sau le folosesc impulsiv (poate chiar jignitor, pentru a epata ori a se afirma într-un grup), mai ales în contexte cu încărcătură emoțională. Lucru adesea tolerat sau justificat de adulți (“e și el copil”, “nici nu știe ce zice”).

Cuvintele sunt importante. În interacțiunile scurte, în relațiile de toate felurile, în mediile formale sau informale – acestea pot defini și influența relații. Există o interdependență de netăgăduit între valorile noastre și cuvintele pe care le folosim. Iar uneori această interdependență poate funcționa și invers: obișnuiți cu anumite cuvinte, riscăm să începem o relație cu stângul.

La acest modul, copiii vor înțelege diferența dintre un mesaj prietenos și unul neprietenos. Ei vor descoperi, cu propria creativitate, alte modalități de comunicare, mai grijulie cu ceilalți.

 

COST & PLATĂ

*înscrierile se fac per modul, adică trei sesiuni

 

Rezerv un loc!

FEED-BACK:

Ulterior atelierului, părinții pot beneficia de o întâlnire de feedback individual în care vor discuta împreună cu trainerul despre cum i-a fost copilului la atelier și ce observații are despre el care vă pot fi de folos pe mai departe (costul unei întâlniri de feed-back este de 135 lei și durează 1 oră).

 

UNDE SE DESFĂȘOARĂ

JuKaVa (str. Giacomo Puccini 3, ap. 4) » Vezi pe hartă