Activitatile jukative de la Playdate #2

– de Paul Dumitru

Ne-am trezit devreme în dimineața călduroasă a ultimei zile din iunie și ne-am strâns, cu ochii tulburi de somn, în grădina Ceainăriei Cinci pentru Playdate #2, eveniment organizat împreună cu prietenii de la Urbankid.ro și la care au mai participat mika, Bebeloi și Micul Studio.

Am început să aranjăm materialele de joacă și să ne obișnuim cu spațiul prietenos, care e la o aruncătură de băț de Piața Unirii. Un foișor mare și plin de perne, cu un tavan din pânză vălurită colorată stă întins în mijlocul curții. Mai sunt mese, un leagăn prea înalt ca să fie folosit, pus în joacă, și două hamacuri. Toate plasate printre pomi și plante crescute cu o naturalețe care te face să te simți și tu mai liber.

Părinții și copii au început să se adune pe la 9:30 și, nu mult după aceea, i-am luat pe rând prin spațiul nostru jucăuș, modular. Am avut:

  • colțul instrumentelor muzicale (unde cei mici își construiau propriul maracas din sticluțe și pietricele și-l ornau cu un desen propriu);
  • colțul activităților dinamice (unde aveam saci și o sfoară groasă de iută numai bune pentru întreceri);
  • colțul jocurilor creative (cu pictură cu apă – o adevărată provocare pentru imaginație)
  • și colțul liniștit (unde spuneam povești și construiam căsuțe, peșteri și turnuri până la cer.)

Activitățile noastre jukative (adică de joacă semnificativă :-) ) au fost gândite în așa fel încât să stimuleze cât mai multe din laturile celor mici: de la exerciții fizice, imaginație, energie de grup, creativitate, integrare într-un grup, povești, meșteșugit lucruri cu mânuțele și exprimat emoții.

Inițial ne gândeam că va dura vreo două ore. Până la urmă, ne-am întins aproape patru ore, până după prânz, când ne-am despărțit cu greu de cei mici și cei mari.

Le mulțumim tuturor pentru participare și ne bucurăm să fi văzut un grup măricel de părinți relaxați și deschiși la rându-le la joacă. Abia așteptăm următoarea ocazie.

Ce au zis părinții:

A fost o dimineață plină de veselie și voie bună, și noi ne-am simțit extraordinar. Chiar dacă piticul nostru nu are decât 10 luni (aproape :) ), a fost o experiență foarte placută, pe care de-abia așteptăm să o repetăm. Mă bucur că există acest proiect, și că cineva s-a gândit să încurajeze o copilărie jucausă, creativă și sociabilă chiar și pentru copiii de astăzi, care pot cădea foarte ușor în capcanele unei copilării tehnologice, uitând chiar și părinții că există alternative ușor de realizat precum trasul de sfoară sau săritul în saci :D. – Livia Sandu

A fost minunat la playdate! Maria s-a simțit foarte bine, iar eu m-am reîntâlnit cu prietene dragi și m-am relaxat. – Ramona Gabăr

Click pe afiș pentru a vedea fotografiile de la eveniment: