Cum a fost în JuKa-Tribul de vară 2017

O zi splendidă de vară își revarsă razele pe iarbă, în timp ce noi ne adunăm în cerc și discutăm despre regulile taberei. Reguli care nu, nu sunt făcute de noi, ci de copii. Ei aleg ce le face bine și ce nu, ce-i face fericiți și ce-i supără.

Regulile sunt un pas crucial în desfășurarea taberei, pentru că apoi la ele ne vom referi de fiecare dată când cineva nu are grijă de vreuna dintre ele. Și… e atât de ușor… să le uiți. Așa că le și scriem. Nu-s multe, dar acoperă cam toată panoplia de situații.

Apoi începem să ne cunoaștem, să ne ținem minte numele, să descoperim ce dorințe are fiecare sau ce-l face special.

 

De data asta, tema a fost “Real superheroes”. Am pornit de la ideea că noi cu toții ne dorim să fim super-eroi, să avem puter speciale, să fim fantastici la câte ceva. Dar, în realitate, nu există super-puteri. Există însă o mulțime de calități, valori și comportamente care ne pot ajuta să fim oameni aparte. De exemplu, un prieten pe care te poți baza, de încredere, altruist și bun, este un super-erou tare util de avut în viață.

 

Dar nici super-puterile astea reale nu apar așa, din senin. Multe dintre ele cresc deja în interiorul nostru. E important doar să știm să ajungem la ele, să le cunoaștem, să le prețuim, iar apoi să le exersăm și să le creștem.

 

Sună simplu, nu? Ei bine, nu este. Să vă spunem de ce: de multe ori, super-puterile noastre sunt eclipsate de diverse temeri, lecții luate acasă sau la școală, credințe, emoții pe care nu știm să le gestionăm. Așa ajungem de foarte multe ori să uităm că putem fi super-eroi și cădem pe panta care duce la nepăsare, furie, neîncredere, lipsă de respect, lipsă de interes, neparticipare.

 

De altfel, neparticiparea a fost o altă temă importantă a taberei. Ce facem atunci când vedem că se întâmplă ceva care nu ne afectează pe noi, ci pe altcineva? Ne implicăm, luăm atitudine, încercăm să intervenim și să ajutăm? Sau ne facem că nu vedem.

Mânați fiind de contextele socio-politico-demografice din ultimii ani din Europa și din țară, ni s-a părut un subiect de mare importanță care contribuie la bună-starea și buna funcționare a comunității în care suntem.

 

Apoi, o altă parte foarte importantă a taberei a constat în creșterea autonomiei copiilor. Asta pentru că suntem minunați, de ceva timp încoace, de cât de dificil le este să se descurce cu timpul liber.

Cei mai mulți dintre ei se confruntă cu dileme și blocaje când vine vorba să găsească singuri lucruri de făcut. Se așteaptă fie să le fie sugerate de alții, fie să existe deja un program pe care să-l urmeze, fie să se distragă în diverse feluri, făcând ceva pe cont propriu.

Or noi ne-am dorit să-i ajutăm să descopere minunățiile pe care timpul liber le ascunde (dacă vă vine să credeți că asta a ajuns o dilemă…). Așa că au fost bucăți de timp când s-au trezit că trebuia fie să-și pregătească unii altora activități interesante și captivante, fie că trebuia să își facă singuri echipe, să vină cu propuneri și să câștige acceptul celorlalți apropo de ceea ce își doreau să facă.

 

Alte activități importante din tabără au fost jocurile de încredere, dansurile pe emoții, compuneri scrise în legătură cu subiecte importante din viețile lor, crearea de monstruleți care să-i ajute să vorbească despre partea lor mai “wild”, explorarea problemelor lumii, din care cu toții facem parte, exersarea abilităților de colaborare, cooperare și grijă reciprocă.

 

Și, desigur, nu au lipsit petrecerea în pijamale, focul de tabără, ora șoptită, filme de animație și jurnalul taberei, care au devenit puncte-cheie ale bucuriei din fiecare tabără.