Hai sa vorbim despre… s*x

*Acesta este în special un mesaj pentru profi, psihologi, medici, consilieri, asistenți sociali și, desigur, părinți.

Mai știți videoclipul acela despre virginitate? O fetiță-și întreabă mama ce înseamnă “virgin”, iar ea se încurcă-n explicații despre corpul omenesc, sexualitate și comparații ciudat-haioase. Ca în final să descopere că fetița se uitase la eticheta… dar mai bine-l vedeți ca să nu vă stric surpriza!

Să recunoaștem! Discuțiile despre sexualitate și reproducere stârnesc blocaje, fâstâceli, roșu-n obraji și uneori tonuri răstite, în funcție de fiecare familie în parte. Ca să nu mai vorbim despre cât de tabu e subiectul în învățământ. Culmea e că cei de la Organizația Mondială a Sănătății recomandă să-l deschidem cu cei mici încă de pe la… 2 ani.

NU-L PUTEM IGNORA

“Problema” copiilor e că trupul pe care-l locuim e “prea evident” ca să nu ne lovim de el și să înceapă să ne intereseze cum funcționează încă de când suntem mici. De aceea, poți evita subiectul, te poți face că plouă, dar ar fi cu mult mai bine să nu fugi de el. Nici nu e mare brânză, dacă înveți cum să-l abordezi calumea.

Și adevărul e că nu există un moment potrivit pentru a purta această discuție, dar se poartă diferit în funcție de vârstă și de context. Dacă le oferim celor mici detalii adaptate nivelului lor de înțelegere, le este mai ușor să vadă sexul drept o parte firească ce face parte din natura și dezvoltarea umană.

Subiectele din acest spectru care pot fi abordate pornesc de la cum este corpul femeii și cel al barbatului, cum funcționează ele, dezvoltarea în timp, reproducerea, tipurile de relații și se încheie cu ce face o relație să fie sănătoasă, comportamente sexuale, prevenție legată de SIDA și alte infecții cu transmitere sexuală.

Discuția devine cu atât mai delicată cu cât ieșim din sfera familială. Fie că ești profesor, învățător, educator, asistent social, consilier școlar, psiholog, medic pediatru, ai un rol important în viața copiilor cu care interactionezi. Iar discuția despre sexualitate… cum ziceam, o poți evita, dar e atât de fain să o poți aborda, la nevoie.

Pentru că este un subiect important și chiar arzător uneori, iar persoanele cu care copiii pot deschide aceste subiecte sunt puține. Au nevoie de adulți de încredere cu care să vorbească și care să-i șjute să aibă o educație sexuală sănătoasă.

PrintConferința despre sexualitate

Prietenii de la Parentime, care dezvoltă cel mai bine structurate cursuri de parenting de pe piață, știu despre aceste lucruri poate mai bine ca oricine. De aceea au plănuit o conferință pe tema asta, în weekendul 19-20 martie, la care va vorbi nimeni alta decât Meg Hickling. Dacă nu ați auzit de întemeietorul discuțiilor despre sexualitate, ei bine ea este.

Hickling susține nu doar că niciodată nu poate fi prea târziu pentru a începe Discuția, dar nici prea devreme! La conferința “Ce le povestim copiilor și adolescenților despre sex”, ea își propune sa îi ajute pe adulți să înțeleagă mai bine stadiile dezvoltării sexuale ale copiilor. Așa încât, orice face sau vrea să afle copilul legat de acest subiect, tu să fii pregătit să dai un răspuns cât mai potrivit. În acets fel, copiii vor fi și ei corect informați și vor ști să discearnă când vine vorba de acele alegeri personale care țin de un stil de viață sănătos și cât mai lipsit de riscuri.

meg citind copiilorMeg Hickling va susține două prelegeri, una sămbătă,19 martie care este adresată părinților (în intervalul 10:00 – 14:30) și una adresată specialiștior, care va avea loc duminică, 20 martie (tot în intervalul 10:00 – 14:30).

Propunerea noastră pentru voi este conferința de duminică, cea care se adresează:

• Educatorilor, învățătorilor și profesorilor care observă curiozitatea firească a copiilor legată de subiect și care se întreabă cum ar trebui să reacționeze și ce ar trebui să le povestească copiilor;
• Profesioniștilor care lucrează cu copiii și familiile lor (asistenți sociali, consilieri școlari, psihologi);
• Medicilor de familie și pediatrilor care văd în cabinete tineri ce au nevoie de îndrumare și care nu au surse de încredere pentru o informare corectă și completă.

În cadrul acestei părți, Hickling va discuta despre :

• cele 5 stadii ale dezvoltării sexuale pe grupe de vârstă (2-4 ani, 5-8 ani, 9-12, 13-18 și tânărul adult);
• schimbările care apar la pubertate și preocupările adulțior și copiilor despre această etapă;
• strategii care să te ajute se te poziționezi ca sursă de informare demnă de încredere pentru copiii cu care interacționezi.


CONTACT & ÎNSCRIERI
Pentru mai multe informații despre conferință (inclusiv despre partea de sâmbătă, adresată părinților) și pentru înscrieri puteți să intrați pe http://www.parentime.ro/conferinta, să-i sunați direct la 0723 416 888 sau să le scrieți la diana.dragu@parentime.ro