Cum sa alegi o tabara pentru micutul tau

– de Cristina Dinu-Popa

În vara lui 1994, când aveam 10 ani, am fost în a doua tabără din copilaria mea, la Călimănești – Căciulata, unde părinții îl trimiseseră pe fratele meu mai mare. A fost o plecare spontană pentru că tocmai se eliberase un loc și ai mei au decis să mă trimită și pe mine.

Era o tabără mare, cu 60 de copiii și doar doi profesori așa că m-am trezit că trebuie să mă confrunt singură cu propriile frici, tristeți și cu lipsa cuiva care să mă ajute să mă integrez într-un grup cu tot băgăjelul meu de emoții caracteristice oricărei fetițe de 10 ani.

S-a lăsat cu scrisori triste către părinți, cu telefoane și lacrimi. Încet încet m-am apropiat de câțiva copii si m-am bucurat de unele momente – de exemplu de jocurile in grupuri mici în aer liber, unde aveam si eu ocazia să contribui și să fiu luată în seamă. Imi amintesc însa și de activități care-mi păreau nepotrivite puterilor mele: de exemplu, excursii foarte lungi pe munte, unde mergeam atât de mult încât oboseam și mă băteau încălțările fără să am cui să-mi spun păsul.

La final am fost fericită că am mers și că ai mei au insistat să rămân pana la sfârsitul perioadei. Îmi aduc aminte că fratele meu m-a plimbat cu hidrobicicleta pe râu, ceea ce atunci mi s-a părut magic! Îmi amintesc de focul de tabără unde am cunoscut prieteni noi, am râs și am cântat. Acea tabăra a fost un pas important în dezvoltarea mea, contribuind la independență, însă mi-aș fi dorit să simt pe cineva alături în acest proces.

Cum sunt acum taberele pentru copii

Și totuși, ce tabără mi s-ar fi potrivit mie cel mai bine atunci? Cele mai multe tabere pentru copii sunt făcute pe un sistem simplu: au un obiectiv fix și sunt axate pe dezvoltarea abilităților motorii.Cel mai probabil, deja ai luat contact cu unele de acest gen: tabere tematice de karate, de dans, de cercetași, de artă (pictură, modelaj, dans).

Apoi, există tabere care au grijă de copilul tău ca întreg și urmăresc să integreze mai multe arii de dezvoltare. Astfel că, prin programele conținute, ajută deopotrivă dezvoltarea fizică (prin jocuri care dezvoltă trupul); dezvoltarea socială (mediază relațiile la nivel de grup și relațiile adult-copil); dezvoltarea artistică (jocuri de creație și imaginație), dezvoltarea emoțională și chiar cea didactică.

Fiecare tabără răspunde unei anumite nevoi. De exemplu, marele avantaj al taberelor cu obiectiv unic este acela că ele răspund unei nevoi clare de dezvoltare a unei abilități. Dacă vrei ca micuțul tău să fie mai bun la pictură, la muzică, la lupte sau la orice alt domeniu, atunci o tabără care se concentrează pe o temă fixă precum cele de mai sus este foarte potrivită. De obicei, genul acesta de tabere acceptă un număr mare de copii, coordonat de doi-trei instructori.

În taberele integrative, ariile de dezvoltare sunt interconectate. Ele nu vizează excelența într-un anumit domeniu ci dezvoltarea generală a copilului și conturarea caracterului său. Unul dintre elementele definitorii este faptul că pun accent pe relația trainer-copil și pe modelarea prin exemplu (aici vei gasi un trainer la 4-5 copii). Trainerii se comportă cu copiii în așa fel încât între ei să se producă un transfer de abilități emoționale, precum: asertivitate, empatie, independență, autenticitate, granițe adecvate, expresivitate emoțională. Abilitățile fizice sunt încurajate si se preiau tot prin exemplu, trainerul participând activ la jocurile celor mici.

Copiii preiau atât conștient cât și inconștient o parte din aceste abilități și încep să le manifeste. În același timp, trainerii dezvoltă o relație apropiată cu cei mici pe care îi au in grupul lor, fiindu-le alături atunci cand au nevoie de susținere, încurajare, ajutor sau înțelegere. În timp, copiii expuși acestor relații benefice cu un model adecvat, vor comunica mai bine, vor avea curajul să fie ei înșiși, vor ști cum să își exprime emoțiile și nevoile și totodată să le respecte pe ale celorlalți, câștigându-și încrederea în sine și independența.

Așadar, ca să faci o alegere bună, cel mai bine este să încerci să înțelegi, împreună cu micuțul tău, care sunt nevoile si dorințele lui. Înainte de toate, încearcă să-l privești în contextul său din acest moment. Cum este el de fapt și ce l-ar ajuta cel mai mult în viitor? Răspunsul — dacă nu era deja foarte clar — se află în el. Chiar dacă toate taberele sunt bune, numai unele sunt și potrivite.

JuKaVa organizează între 5 și 10 august 2012 o tabără de explorare creativă pe valea lotrului, unde copii vor putea căpăta o nouă imagine asupra lumii. Cei mici vor învăța cum se face brânza la o stână, cum se cresc peștii la o păstrăvărie, vor face drumeții pe dealurile înverzite de pe valea Lotrului, vor construi și spune povești, vor vizita tot felul de locuri inedite, precum hidrocentrala Ciunget, vor dansa și vor picta, împreună cu trei coordonatori cu experiență în psihoterapie și în lucrul cu cei mici. Citește mai departe ».

Published by

Cristina

Cristina Dinu-Popa este psihoterapeut și lucrează alături de copii de aproape opt ani. În acest moment e Quality time fairy și co-fondator al JuKaVa, unde dezvoltă programe de armonizare familială.